Πρόγραμμα Golden Visa

Πρόγραμμα Golden Visa

Προϋποθέσεις για την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα με αγορά ακινήτου


Η Ηλιόλουστη Ελλάδα είναι το λίκνο του αρχαίου πολιτισμού και μια από τις ομορφότερες χώρες της Ευρώπης. Το ήπιο κλίμα, η εξυπηρέτηση ευρωπαϊκού επιπέδου, καθώς και οι ευνοϊκές συνθήκες επιχειρηματικής ανάπτυξης και ευκαιρίες για τον τουριστικό τομέα, επιτρέπουν στην Ελλάδα να κατατάσσεται σταθερά στις καλύτερες χώρες για την απόκτηση της άδειας διαμονής.

Το πρόγραμμα Golden Visa στην Ελλάδα προσφέρει στους ιδιοκτήτες ακινήτων τον πιο προσιτό τύπο άδειας διαμονής. Για αυτό και συχνά ονομάζεται Χρυσή Άδεια Διαμονής ή Χρυσή Βίζα. Με αυτό το πρόγραμμα αποκτάτε όχι μόνο το σπίτι δίπλα στη θάλασσα, αλλά και το δικαίωμα μόνιμης διαμονής σε ευρωπαϊκή χώρα. Εκτός αυτού, οι προϋποθέσεις για την απόκτηση τέτοιου είδους άδειας διαμονής στην Ελλάδα είναι οι πιο φιλικές στην Ευρώπη. Το κόστος της ακίνητης περιουσίας για την απόκτηση Golden Visa ξεκινά από 250.000 ευρώ, ενώ η διαδικασία της απόκτησής της είναι απλοποιημένη και διαρκεί μικρό χρονικό διάστημα.


Προϋποθέσεις του προγράμματος Golden Visa


  • Ποσό Επένδυσης

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2024, οι όροι συμμετοχής στο πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα» έχουν αλλάξει. Τώρα, για την απόκτηση άδειας διαμονής, πρέπει να πληρούνται οι ακόλουθοι όροι:

  • Στις δημοφιλείς περιοχές όπως η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Μύκονος, η Σαντορίνη, καθώς και στα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 ατόμων, η ελάχιστη αξία ακίνητης περιουσίας για τους επενδυτές ανέρχεται στις 800.000 ευρώ.
  • Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, το κατώτατο όριο έχει οριστεί στις 400.000 ευρώ. Είναι σημαντικό η επένδυση να πραγματοποιείται σε μία ιδιοκτησία με ελάχιστη επιφάνεια 120 τ.μ., είτε σε μερίδιο ακινήτου που πληροί την καθορισμένη ελάχιστη αξία.
  • Για κτίρια που αρχικά προορίζονταν για άλλες χρήσεις αλλά σχεδιάζεται να μετατραπούν σε κατοικίες, το ελάχιστο ποσό επένδυσης ανέρχεται στις 250.000 ευρώ. Η μετατροπή πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από την υποβολή αίτησης για άδεια διαμονής.
  • Επίσης, το ποσό των 250.000 ευρώ έχει οριστεί για επενδύσεις σε κτίρια που είναι αρχιτεκτονικά μνημεία και υπόκεινται σε αποκατάσταση. Για αυτά τα ακίνητα, καθώς και για εκείνα των οποίων η χρήση θα αλλάξει (π.χ. από βιομηχανική σε κατοικία), δεν υπάρχουν ελάχιστες απαιτήσεις επιφάνειας.
  • Η άδεια διαμονής με διάρκεια ισχύος 5 ετών.

Η άδεια διαμονής εκδίδεται για περίοδο 5 ετών με δυνατότητα μεταγενέστερης ανανέωσης. Η μόνη προϋπόθεση είναι η απόκτηση ακινήτου ελάχιστης αξίας 250.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να απολαμβάνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα οφέλη της άδειας διαμονής στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου της ιατρικής, της εκπαίδευσης, της μετακίνησης σε όλη τη χώρα, της έναρξη και ανάπτυξης επιχείρησης, καθώς και της συμμετοχής σε επενδυτικά σχέδια.

  • Η άδεια διαμονής χορηγείται στους επενδυτές και τους/τις συζύγους τους, τα τέκνα των συζύγων κάτω των 21 ετών και τους γονείς των συζύγων.

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του προγράμματος Golden Visa είναι η δυνατότητα ανανέωσης της άδειας διαμονής όλων των μελών της οικογένειας. Την Άδεια διαμονής δικαιούνται όχι μόνο ο κύριος επενδυτής, αλλά και η/ο σύζυγός του/της, τα παιδιά και των δύο συζύγων κάτω των 21 ετών και οι γονείς και των δύο συζύγων. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να διασφαλίσουν τη νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα σε όλη την οικογένειά τους.

  • ΔΕΝ απαιτείται μόνιμη κατοικία.

ΔΕΝ απαιτείται μόνιμη κατοικία.

Ο επενδυτής και τα μέλη της οικογένειας εξαιρούνται από την υποχρέωση παραμονής στην Ελλάδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια ισχύος της θεώρησης και είναι ελεύθεροι να ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη εντός του χώρου Σένγκεν.

  • Ταχεία διαδικασία επαλήθευσης εγγράφων και έκδοσης άδειας διαμονής



Δικαιολογητικά για χορήγηση άδεια διαμονής στο πλαίσιο του προγράμματος Golden Visa


  • Διαβατήριο με έγκυρη βίζα από οποιαδήποτε χώρα Σένγκεν.
  • Σύμβαση αγοραπωλησίας ακινήτου και βεβαίωση εγγραφής της σύμβασης στο μητρώο ακινήτων.

ή

  • Σύμβαση αγοραπωλησίας αγροτεμαχίου ή οικοπέδου + σύμβαση ανέγερσης/ανακατασκευής κτιρίου κατοικιών, εγγεγραμμένη στην εφορία + οικοδομική άδεια εκδοθείσα στο όνομα του αιτούντος + τιμολόγια του κατασκευαστή/ανάπτυξης και αποδείξεις πληρωμής.



Σχέδιο απόκτησης άδειας παραμονής στην Ελλάδα

1. Συλλογή όλων των απαραίτητων εγγράφων στη χώρα διαμονής.

2. Υπογραφή εξουσιοδότησης στο όνομα αξιόπιστου νόμιμου εκπρόσωπου, απόκτηση/αγορά ασφάλισης υγείας. (Άφιξη στην Ελλάδα).

3. Αίτηση/μετάφραση των εγγράφων και παραλαβή «μπλε πιστοποιητικού» ως αποδοχή πακέτου εγγράφων για την απόκτηση της άδειας διαμονής.

4. Υποβολή δακτυλικών αποτυπωμάτων στην υπηρεσία μετανάστευσης για είσοδο στη βάση δεδομένων. (Άφιξη στην Ελλάδα).

5. Απόκτηση άδειας παραμονής με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας στην Ελλάδα για 5 χρόνια.

Συνολικά, το πρόγραμμα χορήγησης Golden Visa έχει αρκετά πλεονεκτήματα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα. Προσφέρει τη δυνατότητα απόκτησης άδειας διαμονής για όλη την οικογένεια, παρέχει δικαιώματα μακροχρόνιας διαμονής, την ελευθερία κινήσεων εντός του χώρου Σένγκεν και την ευελιξία στην επιλογή του τόπου διαμονής. Επιπλέον, το πρόγραμμα ενθαρρύνει τις επενδύσεις στην ελληνική οικονομία και συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας.